Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

U Somboru se po 25. put održava Pozorišni maraton na kome će od 14. do 17. juna 2017. biti igrano 15 predstava pozorišta u regionu. Ovogodišnji moto glasi – “Kocka je bačena“. Povodom Pozorišnog maratona u Narodnom pozorištu Sombor postavljena je izložba/foto esej “Pozorište iznutra” iz Legata Ladislava Petreša (1936-2004). Korzoportal na licu mesta.

0308Autori izložbe Čedomir Janičić i Pavle Karabasil 

Autori izložbe Čedomir Janičić i Pavle Karabasil iz Gradskog muzeja Sombor priredili su foto esej Ladislava Petreša koji je pratio probe, pripreme u garderobi, rad scenografa, šminkera i drugih poslenika pozorišta za Fejdoov vodvilj Pozabavi se Amelijom (premijera: septembar 1983. godine). Predstava je rađena pošto je obnovljena zgrada Narodnog pozorišta Sombor (1982) koju je grad temeljno uredio povodom stogodišnjice. Režija Ljubomira Mucija Draškića, nastup poznatih beogradskih umetnika Tanje Bošković i Radeta Marjanovića, uz odličan somborski ansambl, garantovali su dostojnu produženu proslavu jubileja u obnovljenom zdanju.

DSCN4581

Tokom priprema i realizacije predstave Ladislav Petreš (majstor umetničke fotografije) uradio je 1270 snimaka, od toga je izabrao 106 crno-belih fotografija koje čine Fotografski esej (izložen 1985. u Somboru i Novom Sadu).

DSCN4579

Autori izložbe Čedomir Janičić i Pavle Karabasil odabrali su 20 foto printova, što predstavlja izbor najzanimljivijih delova eseja u formi i formatu prilagođenom savremenim tehnikama ekspozicije muzejskog foto materijala i pratećem programu manifestaciji Pozorišni maraton Sombor.

DSCN4584Narodno pozorište Sombor, Pozorišni maraton 2017.

Hej Lafe, pevala je Tanja Bošković te 1983. u predstavi Pozabavi se Amelijom.

PROČITAJTE I: vise-od-igrefestival-profesionalnih-pozorista-vojvodinedezire-central-station-festivalteatar-u-tvrdavi-nagradesombor-glavni-grad-backeandras-urban-what-is-europe

 

2+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *