Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Izložba fotografija Ponterosso/Memorie nastoji da podstakne sećanje na veliki, višegodišnji, kupoholičarski pohod Jugoslovena 70-ih godina 20. veka na prodavnice u Trstu.

DSCN0598Katalog izložbe

Značajan deo kupovine odvijao se baš na trgu Ponte Rosso, uz Canal Grande gde se nalazila pijaca odevnih predmeta i kućnih potrepština. Za Jugoslovene je toponim Ponte Rosso značio samo jedno – Pijaca (i to baš pisano velikim slovom)… Generacije su kupovale u Trstu svečanu odeću za posebne prilike, i/ili materijale za venčanice, po neki predmet više ili manje zlatan. Danas nam od prodaje farmerica, predmeta želja onog vremena, koje su se prodavale u gomilama, ili po 100 kilograma kafe”ispod tezge”, ostaje tek po koji naziv iznad nekad prepunih robnih kuća, po neka fotografija i mnogo sećanja.

2u1 FOTOMONTAZAPonte Rosso

 Udruga “Cizerouno” je započela prikupljanje tih sećanja, priređivanjem izložbe u Trstu, zatim u Galeriji “Makina” u Puli gde je postavka proširena. U organizaciji su učestvovali i Centar za nematerjalnu kulturu Istre, Etnografski muzej Istre i Galerija “Makina”.

DSCN0599

 

Katalog izložbe 

Do kraja decembra i u januaru 2015. možete je pogledati u Novom Sadu, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića.

2+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *