Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi posle 50 godina ponovo se  zvučno oglašava na puni sat. Zaspala istorija je probuđena.  

sequence-01-still007

Oživljavanje Petrovaradinske tvrđave, baštine iz 18. veka dobilo je konkretan rezultat – obnovljen je stari satni mehanizam u kuli sa satom i pri tome su sačuvani svi originalni delovi. Tako od pre nekog vremena stanovnici Gradića /Donjeg grada Petrovaradinske tvrđave, mere vreme uz glasne otkucaje sata koji se oglašava sa Gornjeg grada.

sequence-01-still003Unutrašnjost kule sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi

Simbol Novog Sada – sat na Petrovaradinskoj tvrđavi verovatno je najfotografisaniji objekat i nalazi se u objektivu svakoga ko dođe u Novi Sad, odnosno u Petrovaradin gde se tvrđava nalazi. Neki se i ne popnu na tvrđavu, a njenu kulu sa satom koja dominira prostorom fotografišu sa Varadinskog mosta.

sequence-01-still002Mehanizam sata

Pre nego što je novosadski Rotari klub obnovio sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, pokvareni satni mehanizam je 80-ih godina 20. veka vratio u život živa legenda Gradića Lukači Lajoš. On je tih godina pokrenuo sat da „promrda“ i da nam ponovo velika skazaljka pokazuje sate, a mala, male minute (u prilici kada beznačajne minute mere brodari koji sa Dunava bacaju pogled na sat). Kako je to bilo?

lajcika

Lukači Lajoš     Foto: Rotary klub N.Sad

Lukači Lajoš za korzportal:

Kula sa satom na Tvrđavi je simbol Novog Sada i to ne treba objašnjavati. Ako vidite Ajfelov toranj onda ne treba pričati da je to Pariz. Ako vidite Big Ben ne treba pričati da je to London. Tako je dovoljno reči Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi i to je Novi Sad. Kula sa satom je duša ove naše ravnice. S ljubavlju sam se pozabavio mehanizmom, jer je on jednog momenta bio u kvaru. Bilo je to 1980. godine kada u gradu  nisu mogli da pronađu nekoga ko bi ga popravio. Pozvali su me i ja sam konstativao kvar. Zatim sam napravio neke dolove, pustio sat u probni rad, i trećeg dana video sam da sam uspeo. Od 1988. do danas navijam sat redovno i on pokazuje tačno vreme. Po nekad se dogodi da sat stane, jer sam otputovao, a nisam dobro organizovao zaduženja. Oni koji se obavežu, ne urade posao na vreme…  Naučio sam i porodicu da navijaju sat u kuli na Petrovaradinskoj tvrđavi, javljaju se i komšije, prijatelji…  

sequence-01-still001

U kuli/zvoniku gde se nalazi sat na Petrovaradinskoj tvrđavi ispisane su godine 1702, 1790, 1863, 1941. Pouzdani podaci o nastanku sata ne postoje, a povezuju se sa dobijanjem privilegija slobodnog grada koje je Novom Sadu dala austrijska carica Marija Terezija, pošto su građani otkupili taj status. Bilo je to 1748. Od tada do danas mnogo je vode proteklo ispod Petrovaradinske tvrđave, a leta 2016. sat je ponovo zazvonio.

Foto: Nikola Lukičić

PROČITAJTE I: kulturno-naslede-i-urbana-kulturatanja-damljanovic-conley-revitalizujmo-zastitukorzoportal.com/javni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenjagolubacka-tvrdava-u-jeku-obnoveprincipi-srednjovekovnog-planiranja-grada

2+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *