Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Sve je spremno za početak najvećeg umetničkog spektakla savremene umetnosti na globalnom nivou na kome će se od 13.maja do 26.novembra 2017. okupiti 120 pozvanih umetnika iz 51 države, njih 103 prvi put učestvuje, zatim će se predstaviti 85 nacionalnih paviljona/selekcija, a prvi put učestvuju tri države – Antigva i Barbuda, Kiribati i Nigerija. Pored toga, održaće se 23 prateće izložbe na različitim lokacijama u Veneciji, dok će prostori koji se tradicionalno vezuju za Venecijansko bijenale biti ispunjeni u Arsenalu  i Đardinima.  Specijalna dopisnica korzoportala Snežana Baralić Bošnjak.

kamera 1132011, Danijela Halda, Živko Grozdanić Gera, Raša Todosijević (umetnik,predstavnik Srbije), Milorad Đurić (iza njega), ?, Sanja Kojić Mladenov

Predstojeće Venecijansko bijenale ima kuratorku, istoričarku umetnosti Kristin Masel, inače je glavna kuratorka u Centru Žorž Pompidu (Muzej nacionalne savremene umetnosti, Pariz) koja piše da je današnji svet suočen sa brojnim sukobima i različitim šokovima, tako da je umetnost  svedok najdragocenijeg dela koji nas čini humanim/ljudima.Na delu je ugrožavanje humanizma, stoga su glas i odgovornost umetnika presudni, više nego ikada, u okviru otvaranja razgovara o savremenosti.

kamera 133Prateća izložba na Venecijanskom bijenalu,2011.

Srbiju će na predstojećem 57. Venecijanskom bijenalu u Paviljonu „Srbija“ predstaviti projekat „Enklavia- slikarstvo, posledica ovakovog života”. Odluku o izboru predstavnika je doneo Programski savet : Nikola Božović, Zoran Bulajić, Nina Krstić, Milica Petronijević, Ivan Grubanov, uz komesara Slobodana Nakarade. 

Umetnici koji će se predstaviti: Vladislav Šćepanović (slike “Playground”) , Milena Dragičević i Dragan Zdravković (slike “Enklava”), kustos je Nikola Šuica:

Troje umetnika, svako ponaosob, ispoljava osvešćen pristup u stvaranju zaustavljene slike unutar tesnaca postojanja preopterećenog globalnim tranzicionim procesima ekonomije i društava, kontrolisanim ratovima i razobručenim migracijama, ugroženostima prirode, i tendencioznim upotrebama istorijskog sećanja. Domen vitalnosti u produktivnoj snazi prizora, pronose dva slikara nastanjena u Srbiji Vladislav Šćepanović i Dragan Zdravković i umetnica koja ima globalno iskustvo dijaspore Milena Dragičević.

kamera 019Venecija, staza koji vodi u Đardine

Organizator izložbe naših umetnika na 57. Venecijanskom bijenalu je beogradski Muzej savremene umetnosti.

PROČITAJTE I: ivan-grubanov-i-ujedinjene-mrtve-nacijelidija-merenik-venecijansko-bijenale56-venecijansko-bijenale-all-the-worlds-futures

3+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *