Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Srpsko-austrijski umetnik Igor Fridrih Petković realizovaće u Novom Sadu transkulturalni projekat  “Prelaženje mostova” planiran u tri faze, od kojih je prva u Novom Sadu od 30.oktobra do 3. novembra 2017.

most2

Cilj projekta je razvijanje participativne, umetničke intervencije kako bi mostovi, obale i stubovi mostova na Dunavu između Novog Sada i Petrovaradina funkcionisali kao simboli i veza među narodima, kulturama, jezicima, religijama i državama. Kroz niz aktivnosti u javnom prostoru, umetničkim intervencijama pretvara se ovu bivša granica među državama – Dunav, u savremenu utopiju razumevanja i mira.

most3

Prvi deo projekta u Novom Sadu obuhvata interdisciplinarnu stručnu diskusiju praćenu emitovanjem umetničkih video radova, zatim radionice koje rezultuju privremenim umetničkim intervencijama u javnom prostoru, predavanje u šetnji i završni događaj. Dešava se na različitim lokacijama u gradu uključujući MSUV, Varadinski  most sa obe strane Dunava i Podgrađe Petrovaradinske tvrđave (Kuća bana Jelačića).

Radionice su namenjene studentima umetničkih fakulteta i lokalnim umetnicima koji će učestvovati u oblikovanju budućih privremenih murala i elemenata prostorne instalacije „Baci pogled preko reke“, te njihovoj realizaciji na betonskom nasipu Dunava i na stubovima rasvete na Varadinskom mostu. Privremeni karakter murala reflektuje promenljivost istorijskih okolnosti na datom geografskom području kada je Dunav bio granica koja razdvaja države, dok istovremeno svojim tokom povezuje najveći broj evropskih država. Intervencija na električnim stubovima mosta  „Baci pogled preko reke“ podstiče sve one koji je vide da pogledaju na suprotnu, drugu stranu obale i razmisle o njoj – o ljudima, pričama, arhitekturi i najvažnije, vezi između dve obale.

mostovi1

Druga faza projekta odvijaće se 2018. godine i podrazumeva slikanje trajnih murala, dok treća/završna obuhvata kreiranje i postavljanje umetničkih instalacija – skulptura na stubovima srušenog mosta “Franca Jozefa”.

Projekat “Prelaženje mostova” se odvija u okviru projekta „Baci pogled preko reke“ u organizaciji NGO XENOS iz Graca koji se sprovodi sa partnerskim organizacijama Dante Buu-Public Room Sarajevo (BiH), Public Room Skopje (MAK), Nika Rukavina-Museum of Modern Art Rijeka (HR), Polonca Lovsin-KUD Obat (SLO), uz Podršku Regiona Štajerske i Generalnog saveta Austrije. Partneri i stručni saradnici u projektu u Novom Sadu su Muzej savremene umetnosti Vojvodine,  MSUV, Austrijski kulturni forum Beograd, Udruženja “Scenatoria”, stručnjaci i umetnici iz zemlje i inostranstva.

Umetnički direktor projekta Igor Fridrih Petković dobitnik je Nagrade za istaknutog umetnika za 2015. godinu koju dodeljuje savezni kancelar Austrije za inovativan rad u kulturi za umetnički memorijalni projekat “Franc Ferdinandov Princip – sinteza dva neprijatelja”.

PROČITAJTE I: zlatko-uzelac-barokna-tvrdava-petrovaradin-inzenjer-matija-von-kaiserfeld, kulturno-naslede-i-urbana-kultura/festival-ulicnih-sviraca-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-2-konferencijastudija-slucaja-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-i-njegova-prizemljaranko-radovic-u-zaboravljenom-gradu

 

5+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *