Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

U najužem izboru za prestižnu NIN-ovu nagradu 2017. za najbolji novi srpski roman (ranije Jugoslavije, nagrada ustanovljena 1954)  nalazi se i roman „Hronika sumnje“ čiji je autor Vladislav Bajac. Nagrada se dodeljuje 16. januara u Beogradu. Korzoportal predstavlja.

bajac koricer

„Hronika sumnje“ je priča o građanskom životu u Beogradu delimično i Jugoslaviji, u knjizi je Vladislav Bajac kao savremenik vremena spojio fikciju i istorijske činjenice koje se odnose na „mekani“ komunizam (sa Titovim likom) u Jugoslaviji bez pretenzija da i u jednom smislu ovo bude istorijski roman.

Picture 138Beograd

Obuhvatio je nekoliko segmenata na fonu svoje porodične sage – mesto Čoveka revolucije u Novom vremenu, kako je Jugoslavija postala mesto okupljanja najvećih evropskih levičara-mislilaca na primeru Korčulanske škole, nastanak i razvoj rok scene, a kroz ceo roman provlači se lik komuniste/političara u vrhu Titove piramide vlasti Koče Popovića sa kojim se, čini se, donekle identifikuje i sam autor Vladislav Bajac. Ali to je samo mišljenje autorke ovog teksta, kao i to da je u romanu glavni junak Beograd kao grad koji je u vremenu postojanja Istočnog bloka tj. bipolarnog sveta bio Svetlost velegrada – najprestižnija destinacija i za diplomate, i za mislioce, stvaraoce, umetnike raznih kategorija, i za turiste iz tog istog Bloka. Najvažniju epizodnu ulogu u romanu ima i Jugoslavija koju su rastočile ratne vatre 90-ih godina 20. veka i čiji je raspad, čini se, pisac teško doživeo. Donekle ga, čini se, i ne prihvata u  duši.

IMG_3997Beograd

bajac3

Bojana Karavidić

Geopoetika, Beograd, 2016.

Foto: Aleksandar Stanojlović

PROČITAJTE I:  intervju-predrag-vranesevicmuzika-uvekfenomeni-rok-muzika-deo-kulturoloskih-istrazivanjahaustor-treci-svijet-i-bolerolive-aid-31-godina-od-planetarnog-dogadaja

6+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *