Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Po treći put održava se Nova Festival koji se od Pančeva, proširio na Kovin i Beograd. Njegov koncept je promocija domaće i inostrane savremene umetničke scene, sa fokusom na autorske tendencije u stripu i muzici. Ovogodišnji Nova Festival počeo je u Pančevu 3. oktobra izuzetnom izložbom “Živeo Kavandoli ! Hod po beskonačnoj liniji” na kojoj je predstavljeno stotinu autora. Piše/foto Snežana Baralić Bošnjak.

22228192_10207824063918879_383450477249922803_n

Foto: Ljiljana Jovanov

Nezaboravni,  jedinstveni La Linea, glavni junak istoimenog crtanog filma italijanskog autora Ozvalda Kavandolija bio je zvezda ovogodišnjeg Nova Festivala. Interesantno i uspešno dizajnirana postavka izložbe predstavlja stotinu umetnika iz celoga sveta  koji su svojim radovima odali počast Ozvaldu Kavandoliju i njegovom najpoznatijem junaku La Linei. Priređivači izložbe su Fondacija muzeja industrije i rada iz Breše, Italijanski  institut za kulturu u Beogradu i KomunikArt iz Pančeva. Vredno je pomenuti impresivni katalog koji prati ovu uzbudljivu izložbu na kojoj dominiraju, razumljivo, umetnici iz Italije, ali su prisutni pored domaćih i autori iz Francuske, Danske, Švedske, Švajcarske, SAD, Japana , Brazila, sa Kosova.

DSCN5104

Urednik strip programa Novog Festivala Saša  Rakezić o ideji za izložbu o minimalističkom, do danas nezaboravnom junaku La Linei izjavio je za korzoportal:

“La Linea je veoma upečatljiva kreacija, koja se nekako instantno urezala u pamćenje svih koji su odrastali u Jugoslaviji sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Stoga sam se vrlo obradovao kada me je grupa entuzijasta iz Italije kontaktirala sa molbom da priložim svoj rad velikoj izložbi koja je tada bila u pripremi, kao omaž Ozvaldu Kavandoliju, autoru La Linee. Godine 2015. otvorena  je izložba “Viva!Cavandoli” u Muzeju Industrije i rada u Breši. Bio sam tamo i dogovorili smo se da pokušamo da je  prenesemo u Srbiju. Nova Festival koji se održava u Pančevu je prihvatio da se poduhvati rada na srpskoj varijanti izložbe pod nazivom “Živeo Kavandoli!”, a kojoj su dodati radovi grupe strip crtača i ilustratora iz Srbije. Bilo je sjajno da je gost ove manifestacije bio Serđo Kavandoli, sin proslavljenog Ozvalda. Serđo radi kao kamerman i direktor fotografije na televiziji, a zanat je pekao  tako što je bio angažovan da upravlja kamerom tokom snimanja animacije vlastitog oca. U Pančevu je govorio o mnogim insajderskim detaljima rada na La Linei. Između ostalog, bio je upoznat sa srpskim kuriozitetom da su mnogi serijal ovde nazivali „Barum Barum“ na osnovu pevušenja koje je deo muzičkog motiva u seriji. Međutim, naša publika je prečula da refren iz La Linee zapravo glasi „Baium Badum“! Obe varijante su, naravno besmisleno mumlanje, ali Serđo je to primio kao zanimljivost… Deo šarma ovog projekta je bio upravo u tom “ne-jeziku” koji sadrži tek poneku italijansku reč, a većinom je zapravo brbljanje, srećno ili ljutito, ali koje je razumljivo na svim jezicima. Jednostavan crtez La Linee  i taj “ne-jezik” umesto dijaloga bili su univerzalno sredstvo komunikacije  koja čine junaka La Lineu toliko prijemčivim u svim sredinama i kulturama.”

22154630_1498155693596776_9156744393480998443_n

                                                                                                                                                           Foto: Saška Nikolić

Na izložbi je bila brojna publika, umetnici, a posebno su bila razdragana deca koja su okupirala oživljeni prostor zaboravljenog, nekadašnjeg bioskopa “Vojvodina”. Bila su tu i deca koja pohađaju radionicu karikature pančevačkog autora Nikola Dragaša koja su precrtavala animiranog  junaka La Lineu. U početku se zvao “Mr Mark”  i zasmejavao je brojne generacije sa malih ekrana duhovitošću, prepoznatljivom nerazgovetnom glasnom zvučnom naracijom koju je proizvodio Karleto Bonomi. Muzička podloga Frančeska Adinolfija  ostala je upamćena.

DSCN5112

Serđo Kavandoli

Dan nakon svečanog otvaranja Nova Festival, odnosno izložbe,  održana je Radionica stripa Grrr ! Program su vodili Saša Rakezić, alijas Aleksandar Zograf, urednik Nova Festival strip programa  i gosti , Ozvaldov sin Serđo Kavandoli  i Pjeri Tonin koji je sarađivao sa Kavandolijem. Izložba traje do 15. oktobra.

DSCN5114

Očekuje nas (10. oktobra, bioskop “Vojvodina”)  predavanje Adama Crnobrnje  pod nazivom “Skrivene priče svedenih formi” u kome će se govoriti o paraleli između kreacije koja je rezultat oblikovanja u glini neolitskog čoveka, sa rešenjem do kojeg je došao savremeni umetnik  šest i po hiljada godina kasnije. Zatim se program seli u Beograd (12. oktobar),  u prostor Wreless Media zamišljen kao serija predavanja  “La Linea i marketing” koji će voditi Lazar Džamić, Borislav Miljanović, Slavimir Stojanović Futro …

DSCN5109

Selektor Nova Festival Muzičkog programa je Nikola Marković. Kreativni tim KomunikArt osmišljava Nova Festival, u timu su Monika Husar Tokin, Nikola Marković, Saša Rakezić, Snežana Ćuruvija, Nemanja Vujić, Marija Samardžić, Nenad Forgo, Aleksandar Stojković i Aleksandar Tokin i dragoceni volonteri, tehnička podrška Kulturni centar Pančevo.

PROČITAJTE I: nova-knjiga-stripa-aleksandar-zografaleksandar-zograf-bastina-negotina-u-stripualeksandar-zograf-suboticka-secesija-u-stripu,  slavimir-stojanovic-pomeram-svoje-granice,bijenale-umetnosti-pancevo-see-art-gates-stanje-stvarnostimarijana-kolaric-17-bijenale-umetnosti-panceva

7+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *