Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Nagrada „Lazar Trifunović“ 2016.  uručena je u Beogradu višoj kustoskinje (ex direktorki) Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanji Kojić Mladenov za monografiju „Bogdanka Poznanović: Contact Art“.

IMG_9260Sanja Kojić Mladenov, prva desno

U Obrazloženju žirija za dodelu Nagrade “Lazar Trifunović” (Nela Tonković, Maja Ćirić, Radonja Leposavić) između ostalog piše – Sanja Kojić Mladenov progovara o jednoj od najznačajnijih vojvođanskih umetnica druge polovine 20. veka poštujući načela objektivnosti, ali ne zanemarujući ni osnovne principe ženskih studija. Temeljno proučen materijal o umetnici, smeštanje njenog rada u odgovarajući kontekst i, posebno, sagledavanje procesa muzealizacije i odnosa prema čuvanju sećanja na značajne umetnike u našem društvu, predstavljaju posebnu vrednost ove monografije.

Scan10167

Monografija „Bogdanka Poznanović: Contact Art“

Sanja Kojić Mladenov za korzoportal odgovara na pitanje  zbog čega je Bogdanka Poznanović u fokusu njenog istraživačkog projekta: „Ona je bila umetnica, likovna kritičarka i univerzitetska profesorka koja je značajno doprinela razvoju konceptualne i medijske umetnosti kod nas. Stalno je želela da poveže lokalne i internacionalne umetnike, da pravi mesta susreta umetnika gde bi razmenjivali ideje. Značajna je njena aktivnost na Novosadskoj akademiji umetnosti gde je osnovala Vizuelni studio za intermedijalna istraživanja, radikalan u to vreme kao oblik praktičnog rada sa studentima u kome se koriste novi mediji. Tek nekoliko decenija kasnije naše akademije se okreću novim medijima, a Novi Sad je imao tu sreću delovanja Bogdanke Poznanović pa danas ima Departman posvećen novim medijima što je i njena zasluga…  Najviše se bavim aktuelnom umetničkom praksom i to povezujem sa iskustvima iz istorije umetnosti. Bogdanka Poznanović je došla kao logičan sled tih mojih aktivnosti, jer smatram da je njena umetnička praksa na neki način u mnogome doprinela sadašnjem razvoju umetnosti i onome što se događa na umetničkoj lokalnoj i internacionalnoj sceni, a imala sam utisak da nije dovoljno valorizovana.

Untitled-355

Još jedan deo Obrazloženja žirija, Nagrada „Lazar Trifunović“ 2016Činjenica da je Sanja Kojić Mladenov u vreme kada je istraživala, pisala i objavila monografiju „Bogdanka Poznanović: Contact Art“ bila na mestu direktorke Muzeja savremene umetnosti Vojvodine treba da posluži kao ilustracija profesionalnog i životnog stava i izuzetnog osećaja za poziv istoričara umetnosti koji ne želi da bude samo menadžer, već nastavlja da bude i istraživač i muzejski radnik i medijator, rečju – zagovornik (u)poznavanja savremene umetnosti u ovom društvu.

Nagrada »Lazar Trifunović« ustanovljena je 1992. godine sa ciljem da podstiče i neguje  kritičku misao i kritička gledišta o savremenoj j likovnoj umetnosti, iskazana u  pisanim formama i elektronskim medijima. Prvi dobitnik bio je Mileta Prodanović.

PROČITAJTE Idejmijan-herst-u-novom-sadunatasa-teofilovic-svet-digitalne-umetnosti-i-animacije/muzej-savremene-umetnosti-vojvodine-50-godinaf-a-c-k-muzej-u-msuv-koncert-otvaranjamirko-lazovic-nova-umetnost

 

 

1+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *