Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

U Novom Sadu je zvanično počela  manifestacija “Muzeji Srbije, deset dana, od 10 do 10“ u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog (11. maj 2017). Otvorene su dve izložbe: “Grafički omnibus: Ljubomir Ivanović, Mihailo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun” i “Umetnici akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog”. Korzoportal na licu mesta.

DSCN4354

U skladu sa motom ovogodišnje manifestacije “Muzej u gostima”, Spomen- zbirka Pavla Beljanskog ugostila je jedinstvenu izložbu grafika koju poseduje Narodna biblioteka Srbije. U grafičkom omnibusu nalaze se originalne grafike Ljubomira Ivanovića,  Mihajla S. Petrova i Đorđa Andrejevića Kuna, oni su pioniri srpske grafike.

DSCN4355Foto

Nije neobično da nacionalne biblioteke poseduju i slikovnu građu, a ova, Narodne biblioteke Srbije nikada ranije nije prikazana u ovom obimu.

DSCN4356

Voditelj Grafičke zbirke u Narodnoj biblioteci Srbije je Slaven Popara koji je sa autorima izložbe bio na otvaranju u Novom Sadu –  Ljiljana Bašić, Marija Bogdanović, autor kataloga Nikola Vukanović.

DSCN4352Slaven Popara

????????????????????????????????????

Marija Bogdanović,  Ljiljana Bašić (autorka izložbe), Nikola Vukanović  (autor kataloga) 

Pored ove izložbe, u okviru manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana, od 10 do 10” istovremeno je otvorena još jedna – “Umetnici akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog”. Neki od njih su Stojan Aralica, Nedeljko Gvozdenović, Petar Lubarda, Milo Milunović, Sreten Stojanović, Marin Tartalja, Milan Konjović… Oni su u stalnoj postavci Spomen – zbirke Pavla Beljanskog, ali se uvek mogu sagledavati na novi način.

????????????????????????????????????Manifestaciju „Muzeji Srbije, deset dana, od 10 do 10“ u Novom Sadu, u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog otvorila je upravnica beogradskog Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

PROČITAJTE I: spomen-zbirka-pavla-beljanskogspomen-zbirka-pavla-beljanskog-ugostila-modernu-galeriju-zagrebpavle-beljanski-gospodin-umetnostiizlozbe-iskoraci-novi-sad-zagrebnarodna-biblioteka-srbije-75-godina-od-stradanja

4+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *