Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Mali likovni salon novosadskog Kulturnog centra otvorio je vrata za instalaciju – šarene, spojene pa razapete mreže, umetnice Jelene Micić, koja je od Knjaževca, preko Beograda, stigla na Akademiju likovnih umetnosti u Beču, prvo kao studentkinja, zatim i kao saradnica u nastavi na Klasi za figurativno slikarstvo. “Tek sam sad na pravom putu”, kaže. Korzoportal na izložbi.

14

Jelena Micić, otvaranje izložbe „Bojna polja“

Iza Jelene Micić nekoliko je samostalnih izložbi u Beogradu (Galerija Doma omladine, Galerija SKC, Ulična galerija…) i u Austriji (Akademija likovnih umetnosti u Beču – Univerzitetska biblioteka, Kunstfabrik Gross Slegharts). Od uvek je želela da studira umetnost, ali za to nije imala priliku do 2013. Do tada je uspešno završila Filološki fakultet u Beogradu, zatim master studije na Filozofskom fakultetu. Nakon toga je odlučila da se vrati onome što je od uvek želela, a to je umetnost. Studira na Akademiji likovnih umetnosti u Beču i želi da ostane u tom gradu. Inspiracija joj  je svakodnevica, život.

01

O nazivu izložbe „Bojna polja“

Jelena Micić: „Mislim da je svakom slikaru poznat taj momenat borbe sa sopstvenom slikom, pa se i naziv „Bojna polja“ odnosi na stvaralački  proces nastanka mog dela –  borila sam se sa samom sobom, sa materijalom,  sklopom boja. Tako je nastala instalacija od raznobojnih, spojenih  mreža koje čine „Bojna polja“. To su mrežice i džakovi koje sam sakupljala dve godine, u njima je bilo voće i povrće kao deo moje ishrane. Postoji sistem boja po kome se voće i povrće pakuje u mrežaste džakove, zatim prodaje i ja sam  spajala te mreže na početku bez ikakvog principa, a onda je sve dovelo do svojevrsnog  arhiviranju moje sopstvene ishrane. Može se reći da je to neka vrsta vizuelne statistike. Iz tog razloga i naziv „Bojna polja“  – „bojna“ kao obojena, šarena.“

15

Mali likovni salon, Novi Sad

Ko će biti, ili neće biti uhvaćen u mrežu?

Žarko Aleksić napisao je tri teksta u katalogu izložbe, a odnose se na instalaciju Jelene Micić „Bojna polja“,  polazeći od ideje da je interpretacija svakog posmatraća novo delo. U jednom od tri ponuđena teksta uzima u obziru momenat uhvaćenosti u mrežu i nemogućnosti istinskog razumevanja dela. Svaki posmatrač ima svoje viđenje – „Intencija autorke, kao top down procesi, ostaju utkane u načinjene izbore, a posmatrač za uvek zarobljen u mreži sopstveno skrojenih pojmova, ostavljen da slepo veruje autoritetu umetnika i konstruisanom institucionalnom okviru“. 

Foto: Marija Crveni

PROČITAJTE I: maljevicev-crni-kvadratmirko-lazovic-nova-umetnostruska-avangarda-art-revolucijaslikar-apsurda-julije-kniferdunavski-dijalozi-emotion-sta-nas-pokreceintervju-zvonko-makovic-vizuelna-kultura

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *