Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Željka Gavrilović živi u Valjevu. Od 2011. godine bavi se fotografijom, a prvu izložbu imala je u Španiji. Priprema novu, martovsku u Zrenjaninu. Za korzoportal govori o svojim umetničkim opredeljenjima među kojima je trenutno fotografija najvažnija.

foto zeljka

Željka Gavrilović

Zbog čega je fotografija došla u vaš život, ili ste vi došli u svet fotografije?

Mislim da sam po vokaciji umetnik. Kada je trebalo upisati studije dvoumila sam se između slikarstva, književnosti, psihologije. I odlučila da mi ljubav ne bude profesija. Umetnost je ljubav. Psihologija je vrlo vredan intelektualni zanat. Pa, shodno svojoj vokaciji pisala sam, slikala… zatim izdala knjigu kratke proze, objavljivala u najuglednijim srpskim književnim časopisima poput Letopisa Matice srpske, pančevačkog časopisa „Sveske“. Kasnije je došla fotografija, gotovo slučajno i osvojila me.

 Vaše fotografije obuhvataju rekla bih – život. Nemate određenu temu kojom se bavite, ili se varam?

U pravu ste. Fotografišem život u svim njegovim pojavnim oblicima. Neke teme , naravno, više volim: život, minimalizam, detalj, ali najtačnije je da zapravo nemam opredeljenje. Sve što mi zaokupi pažnju postaje tema.

16897759897_657286e056_b-reflex-ljilja-simonida-1920

„B-reflex-Ljilja-Simonida-1920“

 Gde objavljujete fotografije? Volite li izložbe?

Objavljujem na nekoliko mesta, a Flickr ( “Find your inspiration”, galerija slika, jedna od društvenih mreža, prim.korzoportal)  mi je najomiljeniji. Što se tiče izložbi, pored nekoliko grupnih, od 2011. godine imala sam pet samostalnih, a 10. marta, u Zrenjaninu imaću i šestu. Izložba u Zrenjaninu je repriza izložbe “Blues” koja je u septembru 2016. bila u Valjevu.

Blues

„Blues“

Izložbe su  posebno zadovoljstvo. Prvi put sam izlagala 2011. godine u Španiji, po pozivu, bila sam jedan od 13  autora. Napominjem da sam te, 2011. tek počela da se bavim fotografijom. Potom sam 2012. imala izložbu u Valjevu, gde živim i radim, izložbu naziva „I, personaly“.To je bila demonstracija umetnosti, detalja i minimalizma.

unnamed

„Still life with apples“

Treća je spomenuti „Blues“ 2016, koja prati poseban, melanholični pogled na svet koji stalno beži, daje nam se fragmentarno, u naslućivanju, ostavlja nas upitane i nespokojne na zamršenim putevima traženja istine, četvrta je bila iste godine na Rudniku kod Gornjeg Milanovca. Tu sam provela detinjstvo i uprkos činjenici da je Rudnik više od pola godine pod snegom, zapamtila sam ga kao svetlost na sve moguće načine. Izložba je zato i naslovljena „U susret svetlu“ i poklonjena mestu koje je imalo ogroman uticaj na moj rast i razvoj u svakom smislu. Moja peta izložba koju je otvorio, a prethodno i „krstio“ Slobodan Šijan  kao “Noir”, jer ga je odmah podsetila na crni film, bila je u decembru 2016. u Beogradu.  Ne bih objašnjavala šta sobom nosi i u čoveku budi crni film. Dakle, moje su izložbe uvek u tesnoj vezi sa mojim intimnim doživljajem sveta i svoga iskustva, volim kratke, jake naslove, mada to nije od presudnog značaja.

Koliko se podudaraju, ili ne, vaš  i stvarni svet?

Podudaraju se tamo gde realnost samog života to nalaže, a to su porodica, socijalna sfera, posao… U umetnosti nema podudaranja. Svet umetnosti je realni svet koji prolazi kroz naša čula, senzibilitet, imaginaciju, pa, konačno i umeće. I pojavi se kao magija !!!

 Gde pronalazite uporišta?

Uvek  sam samoj sebi oslonac. Hvala ocu koji me je tome naučio.

Ko je u stvari Željka Gavrilović?

Majka, psiholog, prijatelj ljudima, multitalentovana osoba. Sklona samovanju,  malo divlja i nepokorna , danas bi se reklo „žena sa stavom“. I, da, ja sam melanholik u meri kada se to ne mora lečiti.

Dušana Buzadžić

PROČITAJTE Ivladimir-cervenka-umetnik-fotografijemarta-kis-butterer-zena-umetnostmilanka-todic-fotografija-kao-umetnicko-delo

 

1+

Users who have LIKED this post:

 • avatar

4 thoughts on “Kroki za portret: Željka Gavrilović

 1. Posle niza ozbiljnih sumnji da, članica FSS Željka Gavrilović, iz Valjeva, na međunarodne izložbe fotografija pod svojim imenom šalje radove drugih auora, da na svojim samostalnim izložbama takođe izlaže i svojim imenom potpisuje tuđe fotografije, kao i da je njena kolekcija za zvanje Foto-amater I klase FSS imala više radova koji su autorsko delo drugih, Foto-klub Kragujevac sproveo je proveru svih radova Željke Gavrilović koji su u poslednje vreme primljeni na izložbama u organizaciji Foto-kluba Kragujevac…

  http://fotoklubkragujevac.com/?p=6050

  Shame, shame, shame!

  4+
 2. Ako redakcija odluči da ne objavi priloženi komentar sa linkom, stavlja se u zaštitu imenovane plagijatorke, i automatski podržava krađu autorskih radova. Drugo, svaki novinar koji realizuje intervju treba da uradi „domaći zadatak“ pre toga, i istraži o kome je reč, a eventualno neobjavljivanje pomenutog komentara bi moglo da se tumači i kao zataškavanje činjenice da „domaći zadatak“ nije urađen. Sad imate priliku da se distancirate od „autorke i fotografkinje“ i sačuvate dostojanstvo profesije.

  3+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *