Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Izuzetna postavka u Galeriji SANU! To je bila izložba „Srpska akademija nauka i umetnosti 1841-2016“ (18. novembar 2016 – 10. januar 2017). I na ovaj način Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je 175 godina postojanja. Korzoportal na licu mesta.

 sanu-1

Na izložbiSrpska Akademija nauka i umetnosti 1841-2016 predstavljeno je 20 članova SANU od osnivanja do danas kroz knjige, lične predmete, fotografije, arhivsku građu, skulpture, crteže i slike. Među njima su znameniti akademici Jovan Sterija Popović, Vuk Karadžić, Katarina Ivanović, Stojan Novaković, Jovan Cvijić, Branislav Nušić, Mokranjac, Feliks Kanic, Mihailo Valtrović, Dragutin Milutinović, Tesla, Pupin, Milanković, Andrić, Vladan Đorđević, Georgije Ostrogorski, Aleksandar Deroko, Jovan Bijelić, Ljubica Marić i Dragoslav Srejović. Ovakav koncept je osmislio akademik Gojko Subotić. Izložbu prati katalog sa uvodnom studijom Sime Ćirkovića i tekstom Miroslava Jovanovića, koji je  prikazao strukturu SANU, njenih jedinica i delatnosti.

sanu-2

Galerija SANU, izložba

Postavka izložbe Srpska Akademija nauka i umetnosti 1841-2016  i izložbeni predmeti posetiocima su ukazali na važne događaje iz istorije SANU i njenih prethodnica: rad na stvaranju književnog jezika i pravopisa, inicijative za pokretanje prvih prosvetnih, kulturnih i naučnih ustanova u Srbiji i pojavu prvih naučnih izdanja. Izložba prati delatnost pomenutih članova, značajnih za naučni, kulturni i umetnički život u Srbiji, od osnivanja do druge polovine 20. veka.

dscn3927

Paleta Radomira Reljića, vlasništvo SANU

 Srpska akademija nauka i umetnosti je prošla kroz nekoliko faza, promenila je nekoliko imena, prilagođavala se društvenim promenama u zemlji i svetu. Iako je diskontinuitet izrazita karakteristika srpskog društva, SANU uspeva da 175 godina u kontinuitetu bude alternativa koja nudi prosvećene projekte, ideje i misli nasuprot sve vreme prisutnoj primitiviziranoj, a na to dodajemo u današnjim uslovima i tabloidiziranoj stvarnosti. Akademija je osnovana 1841. godine kao Društvo srpske slovesnosti. Njegovo osnivanje su inicirali Jovan Sterija Popović i Anastasije Nikolić. Tokom godina je prerastala u Srpsko učeno društvo, Srpsku kraljevsku akademiju, a posle Drugog svetskog rata dobija današnje ime. Od osnivanja do danas je imala 1450 članova. Vremenom je osnovala ogranke u Novom Sadu, od nedavno u Nišu, takođe se u njenom sastavu nalazi i Arhiv u Sremskim Karlovcima. Akademija se sve više otvara prema javnosti. Aktivnosti akademijinih odbora kroz tribine, izdavačku delatnost, izložbe, koncerte, simpozijume i predavanja aktuelizuju naučne i umetničke domete ovog i prošlih vremena i stvaralaca u svom vremenu.

PROČITAJTE I: istrazivanje-kulturne-potrebe-i-navike-gradana-srbijeolga-olja-ivanjicki-u-jednom-secanju-povodom-izlozbestudija-vukota-tupa-vukotic-bezvremeno-delo-arhitektevikend-prica-jesen-rizlingviste

1+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *