Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Decenijskim radom u Kragujevcu, privatna Galerija RIMA od 2008. stekla je zavidan renome baveći se vizuelnim umetnicima 20. veka iz Srbije i sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Od novembra ove godine  (2017), izložbom Vladimira Veličkovića otvorila je  novi izlagački prostor i u Beogradu (Pariska ulica br. 8). Izložba traje do 15. decembra. Korzoportal na licu mesta.

Galerija Rima

Nevena Martinović, kustoskinja Galerije RIMA:  Jedan od ključnih razloga za otvaranje beogradske galerije izložbom akademika Vladimira Veličkovića, jeste taj što dugogodišnju saradnju između Galerije RIMA i akademika Veličkovića smatramo primerom odnosa kakav treba da bude uspostavljen na realciji privatna galerija – umetnik. Odnos zasnovan na visokom profesionaliznu sa obe strane, kome težimo u radu sa svim umetnicima i ostalim saradnicima, kao i publikom. Odnos na kome se zasniva naše galerijsko poslovanje i naši uspesi.

Vladimir Velickovic Gavran

Vladimir Veličković: Gavran

Nevena Martinović, kustoskinja Galerije RIMA:  Iako više nije trend da se na otvaranju govori o umetniku i izložbi, ne mogu da ne spomenem da se ove godine navršava pet decenija od Veličkovićeve prve samostalne izložbe u Parizu – priređene 1967. godine u Galeriji Dragon. Velika je stvar kada se u veoma sažetoj biografiji na kojoj Veličković insistira u svim publikacijama koje su mu posvećene – decenijama održava i ističe ime jedne privatne galerije. Time se naglašava uloga koju privatna galerija može imati za umetnika. Bez namere da se poredimo sa Galerijom Dragon iz tog vremena, ipak možemo reći da je nekim umetnicima izlaganje u Galeriji RIMA bilo važan korak u profesionalnim karijerama. Upravo je to istaknuto mesto u biografiji jednog istaknutog umetnika – ono čemu težimo, ono što je motivacija za naše nove aktivnosti, pa i za ovaj dolazak u Beograd.

PROČITAJTE I: marta-kis-butterer-zena-umetnostintervju-ljubomir-vucinic-slike-na-fonu-dzezaintervju-dagmar-menegelo-odana-umetnostimiodrag-peric-misa-vajar-the-lonelymirko-lazovic-nova-umetnostintervju-zvonko-makovic-vizuelna-kulturavikend-prica-jedan-mudrijaski-uvod

 

 

7+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *