Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Pored redovnog programa izložbi, Galerija Matice srpske postala je mesto kulturnih programa koji se ne odnose samo na likovnu umetnosti. U godišnjoj rekapitulaciji (za 2014) najavljeno je da će početi obnova fasade zgrade u kojoj se nalazi, na Trgu galerija u Novom Sadu. DSCN0813

S levo na desno: Daniela Korolija Crkvenjakov, upravnica Tijana Palkovljević Bugarski, Snežana Mišić

 Kontinuitet – inovacija – kapitalizacija, to su ključne reči koje  ističe upravnica Tijana Palkovljević Bugarski. Iza njih stoji opredeljenje za nastavak obrade, proučavanja i prezentacije zbirki ove Galerije, digitalizacija i kodoranje fonda, promocija Poklon zbirki.

GMS nastaviće da otvara vrata za programe koji imaju širi značaj za Grad i Državu – Mesec frankofonije, Noć muzeja, Dan muzeja, Dani evropske baštine, Dan ove Galerije… Konzervatorska radionica GMS ima veliki ugled i njeni stručnjaci nastaviće da rade na sopstvenom fondu, ali i na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj i Rumuniji.

Slikarske veličine Dobrović, Šumanović, Konjović, ŠuputEvropski kontekst putovaće u Skoplje… Izložba Beograd Jovana Bjelića koja je pobrala pohvale kritike i Beograđana, gostovaće u GMS kada će biti organizovan i naučni skup… U planu je, takođe, konkurisanje kod Evropske komisije za projekat o edukaciji mladih…

 Reč kapitalizacija odnosi se na kapitalna ulaganja u obnovu suterena i fasade za koje su dobijena sredstva, ali u okviru Kluba prijatelja GMS je pokrenula i donatorsku akciju za ovaj projekat.

http://www.galerijamaticesrpske.rs

 

2+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *