Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Venecijansko bijenale, novo izdanje je najavljeno!!! Savremena umetnost će od 13. maja do 26. novembra 2017. biti u centru pažnje sveta, globalnog sela. Kustoskinja Kristin Masel je pod motom “Viva arte viva” odabrala  120 umetnika, iz 51 zemlje, čak njih 103 izlaže – prvi put. 57. Venecijansko bijenale je povod za sećanje na prethodna… Korzoportal na licu mesta, bio…

kamera 004

Po nekim mišljenjima, savremena likovna umetnost ima najdirektniji kontakt sa svakodnevicom i kritički je preispituje. Dobija prednost nad književnošću, jer je direktnija, bode oči. Ostaje pitanje za diskusiju.

kamera 256

Ko želi da otkrije tajnu otkuda potiče pedigre bijenalskog/venecijanskog brenda koji je pojedinim umetnicima doneo bezvremenost, ne mora nužno doći u Veneciju, neograničene su mogućnosti savremene komunikacije. Svet je na dlanu i kada sedite u “sopstvenoj sobi”  (bez Virdžinije Vulf).

kamera 011

Ovobijenalska kustoskinja Kristin Masel  objavila je program koji će privući hiljade hodočasnika/bezuslovnih obožavalaca savremene umetnosti. Oduvek je Venecijansko bijenale mesto susreta/razlaza/rasprava/ sučeljavanja.

kamera 156

“Humanizam” je ključna reč za Kristin Masel, a jedino umetnost  vodi ka njemu/humanizmu, smatra kustoskinja prestižnog svetskog  brenda imena – Venecijansko bijenale.

kamera 060

Svako Venecijansko bijenale ima slogan, o svakom bi trebalo napisati priču, kao ideji koja objedinjava ono što je obeležilo postojanje savremene umetnosti – Venecijansko bijenale. Nasumice odabrani, prethodni – Stvarati svetove, Palata enciklopedije (imaginarni muzej), Svetlosti, Razmišljaj osećajno, Budućnost sveta… 2017 – Viva arte viva. Živela živa umetnost.

kamera 248

Šta čeka one koji će hoditi Đardinima, Arsenalom 2017? Kovitlac misli. Dovoljno?

PROČITAJTE I: lidija-merenik-venecijansko-bijenale56-venecijansko-bijenale-all-the-worlds-futureshttp://korzoportal.civcic.com/ujedinjene-mrtve-nacije-srbija-na-predstojecem-56-venecijanskom-bijenaluhttp://korzoportal.civcic.com/bijenale-umetnosti-pancevo-see-art-gates-stanje-stvarnosti

 

2+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *