Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

F. A.C.K Muzej! (Forum di Arte e Cultura Kontemporanea) je projekat mobilne umetničke platforme koji je počeo pre dve godine kako bi se kulturne institucije “oslobađale” od ustaljene prakse delovanja. Do sada ih je na ovaj način “oslobođeno” nekoliko u Italiji i Grčkoj, a to se “dogodilo” i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 9. avgusta Koncertom Otvaranja. Korzoportal na licu mesta!

DSCN2785

Koncert Otvaranja tzv. Novog MSUV održan na platou ispred zgrade Muzeja, neočekivano je privukao i slučajne prolaznike, koje nije zanimao projekat F.A.C.K. već – muzika.

Jedan od dirigenata Aleksandar Carić: Znate šta mi je najdraže?! Prvi put sam nešto samoinicijativno sproveo, ostvario sam želju i ideju da organizujem koncert improvizovane muzike sa dirigovanjem, kada  dirigent kreira, stvara muziku u toku koncerta. I to se dogodilo na najlepši način, jer u publici nisu bili samo muzičari i kulturnjaci, već nova publika koja je čula muziku na ulici i pridružila nam se. Koncertom je obeleženo otvaranje „Novog Muzeja“ i to  je bio završni čin projekta. Odlazimo sada na neka druga mesta da bismo otvorili nove prostore.

DSCN2771

Jovan Jakšić, MSUV: U ovom neuobičajenom projektu koji je na ivici institucionalnog i vaninstitucionalnog, pod nazivom “Performing the Museum as a Common” koji je počeo pre dve godine, učestvovalo je 40 umetnika pretežno iz inostranstva. To su umetnici koji se uglavnom bave javnim dobrom i deluju u različitim prostorima. Muzej savremene umetnosti Vojvodine pridružio se projektu kao institucija i otvorio svoj prostor nezavisnoj grupi F.A.C.K.

DSCN2777

Branko Popović, Grupa F.A.C.K:  Ovo je nastavak projekta sa idejom da se muzej otvori ka gradu, umetničkoj i široj zajednici kako bi građani ostvarili veću participaciju u radu muzeja, i da ljudi koje interesuje da uđu u taj proces samoorganizovanjem pokrenu pitanja ukupne upotrebe muzeja i kakve su nam kulturne institucije uopšte potrebne. Ove godine fokus je bio na lokalnoj zajednici i njenim akterima koji se bave građanskim aktivizmom.

DSCN2782

Muzej savremene umetnosti Vojvodine ponovo je pokazao da je otvoren za neformalne umetničko/kulturne grupe koje imaju šta da kažu.

PROČITAJTE Imuzej-savremene-umetnosti-vojvodine-50-godinamirko-lazovic-nova-umetnostbozidar-mandic-utopija-kao-zivotsta-bese-neoavangardamarijana-kolaric-17-bijenale-umetnosti-pancevaintervju-zvonko-makovic-vizuelna-kultura

1+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *