Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Svi smo deo istog sveta iako nismo isti – to je pokazao najnoviji projekat u jednoj galeriji u Novom Sadu.Radi se o Taktilnoj izložbi u Spomen zbirci Pavla Beljanskog koja je namenjena slepim/slabovidim osobama. Na ovaj način obrađeno je deset umetničkih dela iz ove Kolekcije.

 ???????????????????????????????

 Izložba „Dodirni i oseti“

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je realizovala taktilnu postavku Dodirni i oseti u saradnji sa novosadskom Školom za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović. Prateći primere dobre prakse u muzejima u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, nastala je specijalna postavka sa idejom da preraste u prvu samostalnu taktilnu galeriju integrisanu unutar stalne muzejske postavke. Povedeni značajem kulturne zaostavštine Pavla Beljanskog sa jedne strane, i njene nepristupačnosti upravo toj ciljnoj grupi, misija postavke je da istraži novi odnos prema muzealijama i poboljša saradnju sa ovom netipičnom muzejskom publikom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taktilna galerija Spomen-zbirke koncipirana je po najvišim standardima zasnovanim na iskustvima drugih u kontaktu sa slepim i slabovidim osobama i njihovog upoznavanja s umetničkim delima iz muzejskih postavki, te njihovog specifičnog doživljaja i izgrađivanja odnosa prema umetnosti. Tiflo-staza, taktilni dijagrami, legende na Brajevom pismu, gipsane kopije skulptura, kao i audio-vodič na dejzi-fleš plejerima omogućuju u sadržajnom i oblikovnom smislu da se slika vidi, skulptura prepozna. Postavka od deset umetničkih dela iz jedne kolekcije, tri taktilna dijagrama i sedam gipsanih odlivaka, menja pristup klasičnog izlaganja i doživljaja muzejskih eksponata. U novoj postavci izložbe Spomen-zbirke poštuje se odnos više raznorodnih elemenata, čiji rezultat je čulna postavka u kojoj će pored videće publike, slepe i slabovide osobe moći bez uobičajenih ograničenja, čulima i dodirom spoznati umetničko delo u potpunoj osobenosti.

???????????????????????????????

Umetnička dela iz kolekcije Pavla Beljanskog taktilnim projektom Spomen-zbirke postaju svojevrsna didaktička sredstva i živa izložba, koja dodirom povezuje umetnika – skulpturu (kopiju) i posetioca. Obuhvaćena su dela sedam autora iz kolekcije sa decidnim ciljem isticanja različitosti u psihološkom i oblikovnom smislu: Velika Iza Vlaha Bukovca, Devojka sa knjigom Jovana Bijelića, Mrtva priroda Jefte Perića, četiri skulpture Sretena Stojanovića, Nataša Bošković, Devojka sa ogledalom, Bacač diska i Portret Pavla Beljanskog, Sova Rista Stijovića, Naga žena Mihajla Tomića i Portret devojčice, delo Mire Sandić, poznate parkovske kompozicije Buket. Ovakvom postavkom otvara se mogućnost da osobe sa oštećenim vidom prvi put dodirnu muzejske eksponate i razviju taktilno kinestetičku percepciju koja bi im olakšala snalaženje i u svakodnevnom životu.

Autorka koncepcije izložbe i pratećeg teksta je Milica Čobanov Orlović.

http://www.pavle-beljanski.museum

http://www.penzin.rs/taktilna-galerija-muzeja-luvr-za-slepe-i-slabovide

 

 

1+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *