Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Izašao je letnji, novi broj časopisa koji ima jedinstven kontinuitet u regionu kao onaj koji izdaje struka – u javnosti je od 1982. godine. Na naslovnici piše “DaNS”. Novi predsedavajući Društvom  Slobodan Jović i novi uređivački tim na čijem čelu je po automatizmu Jović, sačinila je uspešno broj koji je dizajnirao Vladimir Garboš. Dobrodošle promene!

DSCN4996

DaNS, odnosno  autori (ne isključivo iz Novog Sada i Vojvodine), u tekstovima se ne bave samo arhitekturom per se, već njenim utemeljenjem u kontekstu društveno-političko-ekonomskih zbivanja, prenamenama prostora, zaštite objekata – u ovom broju to je graditeljska baština modernizma u regionu, nastala posle Drugog svetskog rata.

Tema broja je svojevrsni nastavak izložbe koju je Društvo arhitekata Novog Sada priredilo početkom godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine “Fokus na modernizam – Arhitektura Novog Sada od 1950. do 1970. godine”. Izložba je rađena sa Reljom Ivanićem koji se, kao arhitekta, specijalizovao za arhitektonsku fotografiju i kao takav jedan je od najuspešnijih na širem prostoru ex Yu.

DSCN4999

DaNS je iz ozbiljnih finansijskih problema izašao uzdignute glave. Od Grada i Pokrajine dobili su toliko para da bi s njima jedva uspeli da izdaju jedan broj (ustvari, i ne bi). Pomogle su im firme koje su verovale novom konceptu i koje su se reklamirale, smatraju da je časopis DaNS onaj koji obećava – Kerrock fasade, Wienerberger – Tondach – krov za sva vremena, LAMEX.

Kao rezime novog koncepta Društva arhitekata Novog Sada, odnosno časopisa DaNS, su reči predsednika Društva, ujedno i glavnog i odgovornog urednika Slobodana Jovića da se “arhitektura ne može stvarati van konteksta vremena, a povlačenje arhitekte u umetničku zonu, zatvaranje u sopstvene misli i potrebe u smislu prenebregavanja planiranja gradova, delovanja u zajedničkom prostoru, može biti čak i štetno. Kao arhitekte moramo što bolje poznavati okolnosti u kojima smo kako bismo mogli da reagujemo na njih, da neke stvari ispravimo, promenimo. Potrebna je širina!”

dans.org.rs/product/dans-82-impressum

PROČITAJTE I: intervju-relja-ivanic-arhitektura-u-objektivumlada-balkanska-arhitekturapalmanova-idealni-renesansni-grad-tvrdavafoto-esej-podgrade-petrovaradinske-tvrdave-nedelja

3+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *