Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Daniel Barenboim je izraelski pijanista i dirigent koji je svetski poznat/priznat. Prošlog meseca, 15. novembra napunio je 75 godina. Rođen je u Buenos Airesu od roditelja ruskih Jevreja koji su se 1952. preselili u Izrael. Poseduje kuću u Jerusalimu, a primio je počasno državljanstvo Palestine 2008. godine i osnovao orkestar „Divan istok- zapad“ koji čine mladi arapski i izraelski muzičari! Njegove izuzetne zasluge na polju muzike i mirotvorstva obeležio je celomesečnim programima u novembru TV kanal Mezzo. Skica za portret. 
 DSCN6127

Daniel Barenboim snimio je prvu ploču 1954. godine i ubrzo je nastavio da snima najvažnija dela klavirskog repertoara, uključujući Mocartove i Betovenove klavirske sonate, te njihove koncerte, uz Bramsove i Bartokove. Dirigenti su bili Oto Klemperer, Džon Barbiroli, Pjer Bulez. Tada se počeo sve više da se zanima za dirigovanje. Imao je bliske kontakte sa Engleskim kamernim orkestrom od 1965. koji je trajao više od decenije. Tada je često  koncertrirao u Engleskoj i kao dirigent i kao pijanista, te gostovao širom Evrope, Amerike, Japana, Australije, Novog Zelanda. Ostalo je istorija.

DSCN6117

Orkestar „Divan istok- zapad“  koji čine mladi arapski i izraelski muzičari, Daniel Barenboim osnovao je pošto je primio počasno državljanstvo Palestine 2008. godine, jer muzikom promoviše mir između Izraelaca i Palestinaca. U maju 2011. dirigovao je orkestrom evropskih muzičara na  mirovnom koncertu u pojasu Gaze, zahvaljujući tajnom dogovoru s Ujedinjenim nacijama. Koncertu je prisustvovalo stotine Palestinaca. Bio je to prvi nastup međunarodnog klasičnog ansambla na toj palestinskoj teritoriji. Izrael inače zabranjuje svojim građanima da putuju u Gazu, ali je Barenboim prešao granicu iz Egipta sa 25 muzičara. Muzičari iz Nemačke, Austrije, Francuske i Italije angažovani su za taj koncert, a doputovali su u Egipat iz Berlina i orkestru dali ime Gaza.

Zbog ovakvog angažovanja Daniel Barenboim ima neprijatnosti u Izraelu. Iz vrha države optužuju ga da čini “kulturni silovanje”, nazivaju ga “mrziteljem Jevreja”, antisemitom zbog toga što izvodi Vagnerova dela u Izraelu.

Daniel Barenboim ne haje za optužbe. Planetom širi muziku i mir.

PROČITAJTE I: nomus-2017-zanos-muzike-i-zvukanomus-016-ako-kanis-pobjediti-ne-smijes-izgubitinajava-novi-simfonijski-orkestar-makris-i-prva-harmonika-svetaevelin-berezovski-i-novi-simfonijski-orkestar-makris-u-novom-sadukoncertne-dvorane-kod-nas-i-u-svetu-iikoncertne-dvorane-u-evropi-i-kod-nas-ibranka-parlic-nevidljive-kompozitorke

6+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *