Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Bez pretenzija za analizu celokupne kulturne scene u Srbiji, poražena sam vestima da je portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org  u ovogodišnjoj raspodeli budžeta na državnom i gradskom (beogradskom) nivou dobio toliko sredstava da može odmah da prestane delovanje. Istovremeno, ustanova koja u Novom Sadu decenijama kreira sadržajnu scenu umetničke i drugih žanrova kvalitetne muzike Muzička omladina Novog Sada za manifestaciju Novosadsko muzičko leto 2017. dobila je toliko novca iz gradskog budžeta (pune ga građani) koji bi svako racionalno biće navelo da zatvori dućan. Bojana Karavidić

strip

U apelu  – Pismo svima koje je 19. juna 2017. javnosti uputio SEEcult.org  piše, između ostalog:

Kao organizacija čiji je glavni, ali ne i jedini projekat – portal SEEcult.org, i koja stoga podjednako pripada sektorima i kulture i medija, smatramo da se kroz odnos prema nama – najstarijoj i u regionu jedinstvenoj informativno-kulturološkoj i dokumentacionoj platformi, pokazuje odnos prema celokupnoj kulturi. SEEcult.org, koji je prepoznat kao dragocena platforma i u regionu i šire, samo je jedan od drastičnih primera diskvalifikacije savremenih kulturnih vrednosti koje čine identitet građanskog društva u Srbiji. Imamo zato dužnost da ukažemo nadležnima na svim nivoima da smo stigli do kritične faze i da alarmantno ističe vreme za neophodan zaokret koji bi zaustavio sunovrat kulture, omogućio njen opstanak i stvorio uslove za oporavak i razvoj.

Očekujemo da se donosioci odluka suoče sa kriznim stanjem, urušavanjem kulture i vrednosti na svim nivoima i da se ozbiljno prihvate zadatka koji su im poverili građani. Prvi koraci u tom pravcu trebalo bi da budu: pronalaženje rešenja za opstanak ključnih tačaka razvoja kulture – ustanova i organizacija, zaštita profesionalizma i zaustavaljanje procesa partijskog okupiranja sistema kulture koji je doveo do toga da se i u komisijama za raspodelu javnih sredstava angažuju nestručni kadrovi koji nanose štetu i potiru male, ali važne i kvalitetne primere, hitna izmena regulative o konkursnim procedurama koja će obezbediti transparentnu, stručnu i objektivnu raspodelu sredstava poreskih obveznika, u skladu sa odredbama Zakona o kulturi o načelima kulturnog razvoja i ostvarivanju opšteg interesa u kulturi, a pre svega povećanje budžeta za kulturu u 2018. godini na najmanje 1{8c86a26d3dbe2d92cfeae697a247edc21eefe105beac0103fd9ff4408f020903} državnog budžeta.

DSCN2605

Muzičkа omlаdinа Novog Sаdа – MONS (1966) bаvi se orgаnizovаnjem koncerаtа, pretežno umetničke muzike. Tokom godine reаlizuje  50-100 koncerаtа. Brižljivi odabiri progrаmskih sаdržаjа i uglednih umetnikа, ansambala s domaće i međunarodne scene njeni su prioriteti. Pored umetničke muzike zastupljeni su i drugi, stilski i žanrovski fleksibilniji program kako bi se privukla i mlađa publika. Pod njihovom organizacijom održavaju se Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS), Novosadsko muzičko leto, novogodišnji i božićni koncerti i drugi orkestarski/solistički koncerti tokom godine. Ono što potpiše MONS je garancija kvaliteta bilo da se radi o umetničkoj, etno, world muzici, solistima svetskog glasa ili onima koji to postaju.

DSCN4153

Prema rezultatima konkursa 2017. na svim nivoima: država/pokrajina Vojvodina/grad Beograd, Novi Sad, na scenu Srbije 2017. nastupaju festivali imenom slanina-rakija-vajn-gastro-samer-vinter-fešn… brzopotezni vatrometi za zaseniti siromašne građane koji pabirče život hodajući sa drljavim plastičnim kesama u kojima je takoreći ništa, sem života koji ide u nebeske daljine ili pod zemlju, kako se ko opredeli. Na sceni Srbije su tabloidi i elektronski mediji (pojedini) koji promovišu opskurnost, kriminal, mržnju, homofobiju. Ne prihvatam. A vi?

PROČITAJTE I: nomus-016-ako-kanis-pobjediti-ne-smijes-izgubiti/ javni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenjanoc-muzeja-open-air-kulturanomus-2017-zanos-muzike-i-zvuka

 

 

 

 

8+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *