Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Bijenale umetnosti Pančevo (15. septembar – 15. oktobar, Kulturni centar), već samim tim što se održava po 17.put opstaje uvodeći različite koncepte koji su ga učvršćivali na umetničkoj mapi ex Yu, Srbije, regiona, prezentujući  presek stanja savremene umetničke prakse. Korzoportal na licu mesta.

dscn0731

Tatjana Milošević

Naziv 17. Bijenala SEE Art Gates: stanje stvarnosti ukazuje na jedan/jedinstven prostor jugoistočne Evrope odakle su došli umetnici, kao i na stvarnost, odnosno na one teme i mesta naše aktuelne stvarnosti koji su čitljivi u radovima umetnika koje predstavljamo ove godine, reči su  selektorke i kustoskinja  Marijana Kolarić na otvaranju. Pojasnila je:

U Galeriji savremene umetnosti su predstavljeni radovi koji govore o migracijima, o poziciji umetnika koji dolaze dolaze iz jugoistočne Evrope. Smatrali smo da je to najbolje mesto, jer je ovo zvanična galerija Kulturnog centra, a imajući u vidu da je svaki galerijski prostor na izvestan način politički prostor, prikazani radovi narativom najbolje komuniciraju sa publikom i prenose svoju poruku.

dscn0787

 Timea Anita Orovec: EU welcome

Bijenale umetnosti Pančevo održava se na nekoliko mesta.U Galeriji savremene umetnosti izlažu Timea Anita Orovec Nemačka/Mađarska, Alban Hajdinaj iz Tirane, Ibro Hasanović iz Prištine (sebe smatra za bosansko hercegovačkog i francuskog umetnika).

dscn0728

U prostoru nekadašnje Male galerije KCP predstavljeni su performansi Tanje Ostojić nastali u periodu od 2009 – 2016. Umetnica je rođena u Užicu, dugo godina živi i radi u Nemačkoj. Izlagala je na Venecijanskom bijenalu 2001. i 2011. godine. U prostoru gde se nekada nalazila Galerija savremene umetnosti, a sada su pomoćne prostorije kafea Hedonist, Tatjana Milošević iz Beograda napravila je prostornu intervenciju pod nazivom Breacktrough/ Prodor.

dscn0724

Ivan Grubanov 

Na balkonu zgrade Narodnog muzeja je instalacija Nenada Andrića iz Pančeva (živi i radi u Veneciji).U Holu Gradske uprave grada Pančeva na dvostranim digitalnim printovima predstavljeni su radovi Anura Hadžiomerspahića iz Sarajeva , još jednog umetnika koji je izlagao na Venecijanskom bijenalu 2001. godine, a u prostoru nekadašnjeg bioskopa Vojvodina je doktorski umetnički rad, instalacija Pančevke Tanje Juričan. U Galeriji Milorada Bate Mihailovića su Pančevac Ivan Grubanov (izlagao na Venecijnskom bijenalu 2015), Marijus Berče iz rumunskog grada Kluža, Predrag Popara, rodjen u Trebinju , živi i radi na relaciji Beograd – Bukurešt i Nevena Prijić, iz Beograda.

dscn0693

Anur Hadžiomerspahić

Prvog dana Bijenala priredjen je urbani spektakl u novom još nezavršenom objektu SKY 12 u vidu speed painting performansa koji su priredili umetnici iz grupe  Under-realism. Umetničkim umećem autori su u toku dva sata stvorili šest  dela velikog formata  koja nisu ostavila ravnodušnim brojne posetioce. Umetnici čije  će slike ostati u vlasništvu Kulturnog centra Pančeva su iz Francuske Gael Davrenš,Frederik Legliz i Stefan Pankreak, Simon Pasieka rođen u Nemačkoj , živi i radi u Francuskoj, Nazanin Pujande iz Teherana, živi i radi u Parizu, Vuk Vidor, Beograđanin koji živi i radi u Parizu.

SKY 12 je budući  fascinantan prostor koji pledira da postane novi stambeno poslovni objekat koji se gradi po svim savremenim standardima i velika je mogućnost za prezentaciju umetničkog stvralaštva. U toku oslikavanja radova bio je ispunjen zvucima di-džeja Lanselota iz Pariza koji se  s ponosom predstavio kao praunuk čuvene kolekcionarke i mecene umetnosti Pegi Gugenhajm.

maja-kolaric-bijenale

Selektorka i kustoskinja, Marijana Kolarić                                     Foto: Drina Art Gallery 

Nije se promenila dosadašnja dobra praksa da na vreme bude štampan katalog Bijenala pa su tako posetioci, stručna javnost, novinari, dobili svojevrsni vodič za konkretniji, otvoreni dijalog i stručna vođjenja koja će se organizovati tokom 17. Bijenala umetnosti Pančevo.

Tekst/foto Snežana Baralić Bošnjak

PROČITAJTE I: marijana-kolaric-17-bijenale-umetnosti-pancevaujedinjene-mrtve-nacije-srbija-na-predstojecem-56-venecijanskom-bijenalulidija-merenik-venecijansko-bijenalekako-se-bastini-savremena-umetnosti-kratak-vodic-kroz-postavku-identitetagradski-muzej-sombor-zbirka-savremene-umetnosti

2+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *