Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom organizovao je izložbu posvećenu Gustavu Klimtu, umetniku koji je obeležio vreme Bečke secesije. Izložba se sastoji od 15 panela koji kroz tekst i reprodukcije umetničkih dela i fotografija prate ključne faze Klimtovog života i stvaralaštva i traje do 20. decembra 2017.

Gustav Klimt pozivnica

O izložbi

Beč je kao magnet privlačio visoku kulturu svih umetničkih disciplina u godinama oko 1900. Uzbudljiva i pionirska otkrića nastajala su u svetu književnosti, likovnoj umetnosti, arhitekturi i muzici, intenzitetom kome nije bilo ravnog. Godine 1910. Beč je imao dva miliona stanovnika I bio je peti najveći grad na svetu. Nesumnjivo, bio je duhovna prestonica tadašnje Evrope. U delu Gustava Klimta ogledaju se umetnička i naučna dostignuća koja su obeležila to vreme. Kroz njegove radove možemo pratiti razvoj umetnosti od „Ringštrase” perioda do početaka apstraktnog slikarstva. Njegov kreativni doprinos i stil koji je razvio, utabali su put njegovim mlađim savremenicima, Egonu Šileu i Oskaru Kokoški.

DSC_6406

Rad Gustava Klimta (1862-1918) i njegovih savremenika, pripadnika Bečke secesije i grupe umetnika u okviru „Wiener Werkstätte” u mnogome su doprineli izgledu grada Beča kakav je danas. O njemu je Egon Šile pisao – Gustav Klimt / umetnik neverovatnog savršenstva / čovek retke dubine / a njegovo delo – svetinja.“. Klimt reprezentuje epohu koja odjekuje do danas i koja izaziva oduševljenje. Njegove slike se s pravom smatraju oličenjem duha optimizma koji je obeležio rađanje doba moderne.

bec 059Beč

Oko 1900. godine Beč je kao magnet privlačio visoku kulturu svih umetničkih disciplina. Uzbudljiva i pionirska otkrića nastajala su u svetu književnosti, likovnim umetnostima, arhitekturi i muzici, sa intenzitetom kome nije bilo ravnog. Godine 1910. Beč je imao 2 miliona stanovnika, što ga je činilo petim najvećim gradom na svetu. Nesumnjivo, bio je duhovna prestonica tadašnje Evrope. U delu Gustava Klimta ogledaju se umetnička i naučna dostignuća koja su obeležila to vreme. Kroz njegove radove možemo pratiti razvoj umetnosti od „Ringštrase” perioda do početaka apstraktnog slikarstva. Rad Gustava Klimta i njegovih savremenika, pripadnika Bečke secesije i grupe umetnika u okviru „Wiener Werkstätte” u mnogome su doprineli izgledu grada Beča kakav je danas. Njegov kreativni doprinos i stil koji je razvio, utabali su put njegovim mlađim savremenicima, Egonu Šileu i Oskaru Kokoški.

DSC_6462Banatski kulturni centar priredio je izložbu koja se sastoji od 15 panela koji kroz tekst i reprodukcije umetničkih dela i fotografija prate ključne faze Klimtovog života i stvaralaštva.

Kustos izložbe je Sandra Tretter, a grafički dizajn izložbe potpisuje Manfred Thumberger.

Ovom izložbom otvorena je saradnja Banatskog kulturnog centra i Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

DSC_6448Radovan Vlahović čita svoju pesmu

U čast gostiju iz Austrijskog kulturnog foruma Radovan Vlahović pročitao je svoju pesmu „Gost, Georgu Traklu” (Georg Trakl je jedan od najznačajnijih austrijskih pesnika ekspresionizma s početka 20. veka, prim. korzoportal).

Gost, Georgu Traklu

Sinoć mi dok sam vadio
crne leptire iz grudi
navratio Trakl

Doteturao se držeči
u ruci olovnog viteza
i Helderlinov tanjir za supu
iz kog smo kašikom
večerali presnu lozovu
rakiju

Bilo je hladnjikavo
i samotno
pod orahom
kad smo pred rat
u detinjstvu zakopali
crni prišt tuge
što nas je držala
uspravnim
do smrti

Rodili smo se
u Sebastijanovom snu
nagi i beli kao brašno
iz škrbotine vremena
prosejano
nevidljivom Gospodnjom
rukom.

U muzičkom programu nastupili su Davor i Milica Dosković (gitara i vokal), članovi Opere Srpskog narodnog pozorišta. Moderatoratorka je bila Senka Vlahović.

PROČITAJTE I: svetski-dan-secesije-i-u-beogradu-strastveni-pristup-zivljenjumilanocasa-galimberti-art-nouveau-u-italijiviktorija-aladzic-raskosna-arhitektura-ferenc-rajhlaleksandar-zograf-suboticka-secesija-u-stripupalate-vile-u-vojvodini

6+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *