Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorena je (24. mart 2017) izložba Fokus na modernizam – Arhitektura Novog Sada 1950-1970 u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada. Fotografije Relje Ivanića kao jedinstvenog autora arhitektonske fotografije u Srbiji, pratile su autorske fotografije studenata Likovnog departmana novosadske Akademije umetnosti i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Ovog puta korzoportal predstavlja “likovnjake” koji kritički sagledavaju baštinu moderne u Novom Sadu. Tekst Mije Ćuk, Katedra za fotografiju Akademije umetnosti u Novom Sadu.

milica strizovic_ü

Foto: Milica Strizović

Nevidljivo nasleđe ili traženje grada u gradu? Kako bismo danas definisali ono što označava arhitektura iz perioda 1950-1970 u Novom Sadu?

igor s_îiler

Foto: Igor Šiler

Da li reč nasleđe iskrsava u svesti onih koji grade (i pregrađuju) grad u ovom trenutku? Ili je nasleđe pojam rezervisan isključivo za onaj dekorativni, „izložbeni“ deo Novog Sada, tzv. staro, barokno jezgro grada s kraja 19.veka koje se prostire na svega nekoliko ulica?

jelena gajinovic_ü_forumFoto: Jelena Gajinović

Arhitektura posleratnog modernizma u velikoj meri predstavlja urbanističku, demografsku i kulturnu transformaciju jednog nevelikog naselja u koherentnu urbanu celinu.

ivan vuknic_ü_socijalno

Foto: Ivan Vukinić,  zgrada Republičkog fonda za socijalno osiguranje

Objekte građene u ovom periodu karakteriše estetska ujednačenost i funkcionalnost, projektovanje „po meri građana“ – izraz kojim treba baratati oprezno, naročito iz današnje perspektive kada on može zvučati kao nepomirljivi idealizam.

barbara jovanovic_ü_agrovojvodina

 Foto: Barbara Jovanović, zgrada Agrovojvodine

Ovim objektima danas prilazimo i ulazimo u njih sa ravnodušnošću navike, njihovo prisustvo je neupečatljivo ili upečatljivo tek onda kada se pored odjednom izgradi neka nova, po svemu sudeći šarena zgrada sa imenom građevinskog investitora na fasadi, koja trajno menja percepciju celovitosti grada.

Miljan Vuletic Zarka Vasiljevica   Foto: Miljan Vuletić, zgrada u ulici Žarka Vasiljevića

Istraživački radovi studenata Akademije umetnosti skreću pažnju na veliki broj pitanja iz oblasti kulturnog nasleđa, stambenih politika i urbanizma, kroz pojedinačne studije odabranih objekata na teritoriji Novog Sada.

teodora ivkov_srednja medicinska skola   Foto: Teodora Ivkov, Enterijer u Srednjoj medicinskoj školi

Mapiranjem objekata različitih namena i dokumentovanjem „zatečenog stanja“ njihovi radovi pružaju uvid u složene procese transformacije jednog oblika gradnje i projektovanja i njegovog prevazilaženjanapuštanja, takođe analizirajući posledice ovakvog delovanja na stanovnike pojedinih gradskih četvrti.

snezana petkovic glavna postaFoto: Snežana Petković, Zgrada Pošte, enterijer 

sara apostolovic_üFoto: Sara Apsotolović

Kao rezultat, izložba Fokus na modernizam pored toga što skreće pažnju na kvalitete i vrednosti graditeljskog nasleđa iz perioda 1950-70, mora predlagati i jednu vrstu nepomirenja sa odsustvom valorizacije istog, sa praktično nepostojećim javnim dijalogom o mogućnostima revitalizacije ogromnog broja objekata koji su Novi Sad obeležili kao grad.

PROČITAJTE I: tamara-tasic-industrijsko-naslede-procesi-osnov-rehabilitacijetanja-damljanovic-conley-revitalizujmo-zastitukulturno-naslede-i-urbana-kulturamiodrag-peric-misa-vajar-the-lonelyviktorija-aladzic-razumevanje-grada

2+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *