Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančevo do 17. novembra traje 47. Salon umetnosti Pančeva pod naslovom  “U dodiru sa prirodom – impresije iz atelјea”.  Piše/foto Snežana Baralić Bošnjak

logo 47 plakat

Činjenica je da je Salon umetnosti Pančeva, kao i slične likovne manifestacije u drugim gradovima Srbije, nastao na krilima socijalizma i (ispravnog) koncepta obeležavanja dana oslobođenja grada i pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.  Bila je to prilika da se iskažu i prezentuju radovi  likovnih umetnika i stvaralaca u drugim oblastima. Toliko o datumu održavanja Salona (otvoren je 6. novembra na Dan oslobođenja Panečva).

Svih ovih godina pančevački Salon je opstajao pre svega zbog entuzijazma zaposlenih u Kulturnom centru Pančevo, likovnih urednika koji su utiskivali  pečat i konceptualno određivali karakter najdugovečnijeg likovnog događaja u gradu na Tamišu. Dugom trajanju doprineli su i sami autori, umetnici  koji su se svih ovih 47 godina zalagali da Salon umetnosti Pančeva ostane u lokalnim okvirima. Ali i kada je koncepcijski i tematski prelazio granice pančevačkog atara ništa mu nije nedostajalo. U međuvremenu su stigle nove generacije…

Žiri  47. Salona umetnosti  Pančeva (Dušan Đokić, Ivana Filipović i Vlastimir Nikolić) su odabrali na osnovu tematskog konkursa – “U dodiru sa prirodom – impresije iz atelјea” trideset radova autora  koji pripadaju  različitim  estetikama. Vidljivo je prisustvo različitih umetničkih tehnika  i materijala, ali iako je tema bila zadata, pojedini umetnici odnosno njihovi radovi koji su izloženi u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančevo nisu korespondirali s temom.

DSCN5443

Prva nagrada: Snežana Jovčić Olđa, Panj, mozaik

Prva nagrada: Snežana Jovčić Olđa „Panj“, docentkinja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, članica ULUS-a, diplomirala je slikarstvo na FLU u Beogradu 1991, magistrirala na predmetu Zidno slikarstvo-mozaik 1994, doktorirala 2015. na istom fakultetu .

DSCN5441 Druga nagrada: Larisa Ackov Palić, Oko cveta, keramički triptih

Druga nagrada: Larisa Ackov Palić „Oko cveta“, samostalna umetnica, diplomirala 2004. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku keramika 1998, magistrirala je u klasi Unikatna keramika 2004, na istom fakultetu. Članica je ULUPUDUS-a.

DSCN5444

Treća nagrada: Nikola Dragaš, Put ka Tršiću, crni flomaster, fotošop

Treća nagrada: Nikola Dragaš, „Put ka Tršiću“, crni flomaster, fotošop. Član je ULUPUDUS-a i Udruženja karikaturista Srbije-FECO.

Pored nagrađenih radova zavređuje pažnju rad Ivane Štopulj „Inspirisano prirodom“, kamenina , završila je master akademske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu  i rad Milana Bulatovića , kolaž, završio je master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnika u Beogradu 2014, a trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na istom fakultetu.

DSCN5449

Ivana Štopulj „Inspirisano prirodom“

DSCN5448

Milan Bulatovića „Borba proiv sive ekonomije“

Vredna pažnje kao lep gest je postavka Pala Dečova u Narodnom muzeju kao deo  47. Salona umetnosti Pančeva,  nedavno preminulog umetnika koji je bio vezan za pančevačku umetničku scenu. Živeo je i radio u Opovu.

PROČITAJTE I: bijenale-umetnosti-pancevo-see-art-gates-stanje-stvarnostiizlozba-goran-despotovski-mrtva-vodafoto-esej-muzej-savremene-umetnosti-beograd-probudeni-div-imuzej-savremene-umetnosti-beograd-od-ideje-do-ostvarenja

 

10+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *